Kärkkäisen valikoimissa kalastukseen noin 28 500 tuotetta, verkkokaupassa jo 70 % valikoimista

Autopilotit ja taivasankkurit ovat kalastuksen uusimmat hittituotteet. Luotain- ja vene-elektroniikan kysyntä lisääntyy kaiken aikaa.

Kalamiehet ja -naiset ovat tarkkoja saaliin käsittelyn kanssa. Nykyään myös harrastuskalastajien saaliin käsittely on entistä ammattimaisempaan.

Kalastamista helpottava tekniikka kehittyy ja monipuolistuu koko ajan. Uusimpina tulokkaina ovat Kärkkäisen tavaratalojen ja verkkokaupan kalastusosastosta vastaavan tuotepäällikkö Petri Kumpulan mukaan autopilotit ja taivasankkurit.

– Niiden avulla kalastaja voi määritellä valmiiksi kartalta ajoreitin tai suunnitella jo kotona, miten päin ja mistä mikäkin spotti kalastetaan. Autopilottien ja taivasankkureiden avulla kalastaja saa keskittyä kalastukseen. Automaattiohjaus hoitaa ajolinjat, taivasankkuri pitää veneen halutessa paikallaan ja suorassa, tuulensuunnasta riippumatta.

Kaikuluotaintekniikkaa hyödynnetään nykyään kalastamisessa monin tavoin.

– Uusimmilla, huipputarkoilla kaikuluotainlaitteilla voidaan nähdä hyvin selkeästi useamman metrin syvyyteen, ja erottaa jopa kalalaji ja sen kokoluokka. Vielä muutama vuosi sitten kaikuluotainlaitteiden erilaiset symbolit ilmoittivat kaloista ja kalaparvista. Nykyään kaikuluotaimen näytöltä voit tunnistaa sen kahdenkilon hauen!

Petri toteaa, että veneestä tapahtuva kalastus on tuloksekkaampaa, kun kalaparvet tai yksittäiset kalat voidaan kaikuluotaintekniikan avulla löytää entistä helpommin.

Heittokalastajan avuksi on tarjolla esimerkiksi virvelillä heitettävä anturi.

– Se antaa tarkat tiedot suoraan matkapuhelimesi näytölle. Helppoa vaikka mökkilaiturin nokassa, eikä vaadi isoa investointia, kun näyttökin löytyy kaikilta taskusta!

Petri kertoo , että jigikalastuksen yleistymisen myötä matalaprofiilihyrrät valtaavat alaa.

– Tähän tuoteryhmään meillä Kärkkäisellä on lisätty valikoimaa.

– Ja on meillä promiehetkin huomioitu! Prokalastajan tuntee siitä, että pelkkä kelan hintalappu on 800 euroa – myös näitä hintavia protuotteita löytyy valikoimistamme.

Vedenpitävyys ja kuivana pysyminen on kalastajan viihtyvyyden tae.

– Valikoimissamme on vedenpitäviä kuorivaatteita ja kahluuvarusteita, jotka mahdollistavat jopa jatkuvan vedessä olemisen.

– Rantakalastajat suosivat nykyään kumisaappaiden sijaan entistä enemmän vedenpitäviä vaellus- tai metsästyskenkiä. Niillä voi tehdä myös hetkellisiä vesistön ylityksiä, toki kengän varren mitan huomioiden. Vedenpitävät vaellus- ja metsästyskengät antavat myös hyvän tuen rantakivikoilla kävellessä, Petri sanoo.

Petri muistuttaa , että toimintavarmoina ja pitkäikäisinä pysyäkseen kalastusvälineitä pitää huoltaa.

– Eniten huoltoa tarvitsevat kelat.

Kelojen huoltoon Kärkkäiseltä löytyvät sopivat voiteet ja muut tykötarpeet.

– Meillä on runsaasti tuotteita myös välineisiin tulevien vaurioiden korjaamiseen. Esimeriksi heittovavoissa siimarenkaat saavat usein vaurioita, siimarenkaat ovat vaihdettavissa uusiin.

Kalamiehet ja -naiset ovat tarkkoja saaliin käsittelyn kanssa. Nykyään myös harrastuskalastajien saaliin käsittely on entistä ammattimaisempaan.

– Valikoimiimme onkin tullut runsaasti uutuuksia muun muassa vakuumikoneista ja ylipäänsä kalan säilömiseen tarkoitetuista tarvikkeista. Myös erilaiset perkuulaudat ja -veitset ovat mukavasti lisääntyneet valikoimissamme.

Kalan tuoreena pysyminen on olennaisen tärkeää kalan jälkikäsittelyn onnistumisessa.

– Ilmatiiviissä tilassa kala säilyy tuoreena huomattavasti normaalia pakastuspussia pidempään, siksi vakuumikoneet kasvattavat suosiotaan, sanoo Petri ja jatkaa:

– Saaliin jatkojalostamiseen yhä suositumpia tuotteita ovat erilaiset savustimet. Savustaminen on mahdollista perinteisillä savustuspöntöillä. Niitä saa halvimmillaan muutamalla kympillä. Sähkökäyttöiset savustuskaapit ovat vuosi vuodelta yhä suositumpia.

Kesäaikaan moni käy kalastamassa rajajokialueilla. Millaisia lupia silloin tarvitaan ja millaisia rajoituksia on huomioitava?

– Rajajokialueilla on huomioitava valtion kalastusluvat sekä aluekohtaiset kalastusluvat. Tänä vuonna Tenojoen alueelle tuli lisää rajoituksia kalastukseen. Näin ollen moni kalastaja kääntää katseensa länsinaapurin rajajokeen. Torniojoella onkin useita erilaisia kalastusvaihtoehtoja. Ensimmäisenä, heti kesäkuun alussa spinfluga-kalastajat pyytävät menestyksekkäästi lohia matkakoskella rannalta käsin.

– Soutu-uistelu on mukava kalastusmuoto. Sen harrastaminen pitkin jokivartta on mahdollista koko kesäkauden ajan. Rajoitteena soutu-uistelussa on yksi lohikala tai yksi kalastusvuorokausi. Taimen on kokonaan rauhoitettu.

Tarkemmat rajoitteet rajajokialueilla kalastamisessa löytyvät maa-ja metsätalousministeriön sivuilta tai niistä voi tiedustella kalastuslupien myyntipisteistä.

MITÄ?

Ahven, hauki, kuha, siika, muikku.