Helpottaa kalaparvien paikantamista

Kaikuluotaimien avulla kalastajan on helpompi löytää kalapaikat.

– Kaikuluotaustekniikoista eniten kiinnostusta herättää tällä hetkellä viistoluotaintekniikka. Se on tullut nykyään myös edullisemman hintaluokan koneisiin, ja sitä myötä se on yleistynyt kalastuksen harrastajien keskuudessa, sanoo Lowrance-kaikuluotaimia maahantuovan OPM International Oy:n tuotepäällikkö Mika Silvasti . OPM International Oy on Kellokoskella vuonna 1986 aloittanut urheilukalastukseen erikoistunut maahantuonti- ja tukkuliike.

Silvasti kertoo, että tarkkailemalla eri kaikuluotaintekniikoita samanaikaisesti saa erittäin tarkan käsityksen vesistön pohjasta.

– Eri tekniikoiden avulla pystyy näkemään pohjan korkeuserot, kovuuserot ja mahdolliset kivikot, eli kaikuluotaintekniikka parantaa merkittävästi myös kalastajien turvallisuutta sekä navigointia, toki myös muussa vesillä liikkumisessa kuin kalastamisessa. Osissa kaikuluotaimia on nykyisin 3D-tekniikka, joka mahdollistaa pohjan 3D-kuvantamisen.

Kaikuluotain koostuu lähettimestä, anturista, vastaanottimesta ja näyttöruudusta. Lähettimestä tuleva sähköimpulssi muutetaan anturissa ääniaalloksi ja lähetetään veteen. Kun tämä ääni kohtaa objektin, se ponnahtaa takaisin. Takaisin tuleva ääni kohtaa anturin.

Anturi muuttaa äänen takaisin sähköimpulssiksi, jonka vastaanotin vahvistaa ja lähettää luotaimen näyttöruudulle. Kiteytettynä kaikuluotain lähettää ja vastaanottaa signaalin ja piirtää sen näytölle.

Häiritseekö kaikuluotain kaloja?

– Kaikuluotain ei pelota kaloja, koska ne eivät pysty kuulemaan laitteiden lähetystaajuutta. Ehkä hyvin matalissa vesissä kalat saattavat jonkin verran häiriintyä, mutta syvemmissä vesissä, yli kahden metrin syvyydessä ja sitä syvemmissä kalat eivät mitenkään häiriinny kaikuluotaimista, ja matalimmissakin vesissä esimerkiksi veneen moottorin ääni on todennäköisempi häiritsijä kuin kaikuluotain, Silvasti vastaa.

Kaikuluotaimia voi käyttää sekä kesä- että talvikalastuksessa. Pilkkikaikuluotain toimii siten, pilkkijä pudottaa jäähän tekemästään reiästä pilkkikaikuluotaimen puikulan mallisen pilkkianturin veteen ja sitten alkaa seurata luotaimen näytöltä, mitä veden alla tapahtuu: näkyykö kaloja vaiko ei. Pilkkikaikuluotaimet toimivat kaikenlaisissa vesistöissä, syvissä ja matalissa; ainoastaan virtaavissa vesissä voi pilkin pysyminen kaikukeilassa olla haasteellista.

Kaikuluotain kehitettiin toisen maailmansodan aikana helpottamaan vihollisten sukellusveneiden seurantaa.