Juoksu on mitä mainioin tapa pitää huolta kunnostaan ja hyvinvoinnistaan. Juoksu on harrastuksena verrattaen edullinen, eikä sen aloittamiseen tarvita oikeastaan muuta kuin innostusta ja hyvät juoksukengät. Kengät ovatkin juoksijan tärkein varuste.

Valinnan vaikeus

Juoksijan voi olla kuitenkin haastavaa löytää itselleen sopivia kenkiä, sillä kauppojen juoksukenkähyllyt ovat pullollaan erilaisia malleja ja tunnettuja merkkejä kuten vaikkapa Nike, Adidas ja Asics. Kärkkäisen laajassa juoksukenkävalikoimassa on mallit jokaiseen jalkaan. Miesten juoksukenkävalikoimassa on tarkkaan valitut tuotteet miesten juoksuun ja naisten juoksukenkävalikoima puolestaan kattaa parhaat juoksukengät naiselliseen makuun. Näistä valikoimista löydät varmasti omaan juoksuusi parhaat kengät!

Oikeanlaisen kengän valintaan vaikuttavat monet seikat kuten juoksualusta, juoksuvauhti sekä jalan malli ja jokaiselle juoksijalle ominainen juoksutekniikka. Ennen ostamista kannattaakin miettiä, millainen juoksija itse on ja millaisia lenkkejä on tarkoitus juosta. Huomio kannattaa kiinnittää seuraaviin seikkoihin:

-    Pronaatio, eli jalkapohjan tuen tarve

-    Juoksumatkan pituus

-    Oman kehon rakenne ja paino

-    Kengän istuvuus

-    Droppi, eli kantakorkeuden ja päkiäkorkeuden välinen erotus

-    Juoksualustan kovuus

Erilaisia juoksukenkiä erilaisiin tarkoituksiin

Hyvä juoksukenkä on muiden ominaisuuksiensa lisäksi suunniteltu tietynlaiseen maastoon. Juoksukengät voidaankin jakaa sen perusteella kolmeen eri kategoriaan:

1)    Asfaltille tarkoitetut juoksukengät

2)    Kevyet juoksukengät

3)    Maastojuoksukengät

Maastojuoksukenkiä käytetään muun muassa polkujuoksuun, joka on noussut juoksuharrastajien parissa yhdeksi trendilajiksi. Polkujuoksussa nimensä mukaisesti juostaan poluilla usein lähimetsissä tai vaellus- ja retkeilyreiteillä. Polkujuoksu on monipuolinen laji, jossa vauhti, rasitus ja maisemat vaihtelevat. Siinä tarvitaan niin kestävyyttä, ketteryyttä, koordinaatiota kuin tasapainoakin. Maaston vaihtelevuus vahvistaa kehon eri lihaksia monipuolisesti.

Miesten, naisten ja lasten juoksukengissä on eroavaisuuksia. Lapsen lenkkari ei välttämättä ole sopiva aikuiseen jalkaan, vaikka koko olisikin oikea. Lasten juoksukengät on suunniteltu lapsen jalan mallille. Juoksukenkää onkin tärkeää testata omaan jalkaan ja mielellään sillä kannattaisi pyrkiä juoksemaan muutaman juoksuaskeleen verran, jotta voi varmistaa, että kenkä tukee ja joustaa itselle sopivalla tavalla.

Millainen sitten on paras juoksukenkä?

Parhaat juoksukengät tukevat jalkaa oikealla tavalla, antavat riittävästi vaimennusta sekä hengittävät pitäen jalan kuivana juoksun aikana. Juoksu on jalkojen lisäksi raskasta liikuntaa myös keskivartalolle ja koko kropalle. Hyvillä juoksukengillä on merkitystä myös juoksusta palautumisessa ja rasitusvammojen ehkäisyssä.

Juoksukengän koko saisi olla hiukan reilu, sillä jalka turpoaa juostessa. Näin ollen kengän kärkeen on hyvä jäädä noin 1 cm:n tila.

Vaikka parhaat juoksukengät voivat olla suuri sijoitus, kannattaa niihin satsata oman hyvinvoinnin ja terveyden vuoksi. Hyvien lenkkikenkien käyttöikä on jopa noin 700–1200 kilometriä, eli aivan heti ei tarvitse olla uusia lenkkareita ostamassa, ellei sitten halua kokeilla välillä maastokenkiä tai vaikkapa kevyitä juoksukenkiä asfaltille tarkoitettujen rinnalla. Niin kuin kaikkien kenkien, myös juoksukenkien ikää voi jatkaa pitämällä kengistään hyvää huolta. Juoksukengille on olemassa monenlaisia hoitotarvikkeita, joilla lisäät kenkien käyttömukavuutta ja kestävyyttä.

Juoksukengät netistä

Oikean juoksukengän löytyminen voi alkuun tuntua vaikealta. Jo yhden kaupan hyllyllä voi olla jopa 40 erilaista kenkää, joiden hintahaarukka on 50 eurosta 200 euroon. Useilla urheiluosastoilla on kuitenkin hyvin asiantuntevia myyjiä, jotka opastavat mielellään ostajia. Apua ja vinkkejä kannattaa kysyä rohkeasti.

Myös verkkokauppaa kannattaa suosia varsinkin silloin kun tietää merkin, mallin ja koon varmaksi. Tai jos haluaa esimerkiksi ostaa uudet samanlaiset juoksukengät, joista on jo ennestään kokemusta. Juoksukenkiä kannattaa kuitenkin käydä mahdollisuuksien mukaan testaamassa liikkeessä, mutta nykyisin niitä tilataan paljon myös verkkokaupoista. Olemme huomioineet verkkokaupassamme erilaiset juoksukenkien ostajat, jotta ostaminen olisi helppoa ja turvallista. Ostajan apuna on kokotaulukko, jonka avulla voi päätellä oikean koon kullekin kengälle. Lisäksi tuotteillamme on 30 päivän vaihto- ja palautusoikeus.