Kärkkäisen taloustavaraosastolla on runsaasti tarvikkeita myös kansainväliseen kokkaukseen

Kevät ja kesä ovat juhlien aikaa. Kauniisti katettu juhlapöytä viestii sekä juhlan kohteen että juhlavieraiden kunnioittamista.

Ruoanlaitto ja leipominen ovat nyt suositut harrastukset. Tämä näkyy vahvasti Kärkkäisen tavaratalojen ja verkkokaupan taloustavaraosastolla.

– Yhä laajeneva valikoimamme vastaa vaativankin ruoanlaittajan ja leipojan vaatimustasoa. Otamme aina huomioon asiakkaidemme toiveet ja tarpeet, ja pyrimme vahvistamaan valikoimaamme jatkuvasti, kertoo Kärkkäisen taloustavaraosaston tuotepäällikkö Satu von Sybel .

Suomalaisiin keittiöihin on kotiutunut paljon kansainvälisiä tuulahduksia. Myös ne huomioidaan Kärkkäisen taloustavaraosaston valikoimissa.

– Valikoimastamme löytyy esimerkiksi pastakone, kuin myös pastan tarjoiluun tarvittavat tarvikkeet. Parsakattilassa parsan keittäminen on helppoa. Parsakattilaa voi käyttää muuhunkin kuin parsan keittämiseen, esimerkiksi tuttien ja muiden tuotteiden keittodesinfiointiin. Parsakattilan kori helpottaa tuotteiden jäähtymään nostamista.

Sadun mukaan jokaisessa keittiössä tulisi olla hyvä teräskattila, jonka koko määräytyy perhekoon mukaan.

– Lisäksi tarvitaan yksi pienempi keittokasari kastikkeille ja esimerkiksi kananmunan keittoon. Omassa keittiössäni on aktiivisessa käytössä 5 litran kattila, 3 litran kattila ja kaksi kasaria, joista toinen on pinnoitettu ja toinen terästä. Lisäksi minulla on erikseen isompi kattila rapujen keittoa varten.

Niin monta paistinpannua kuin paistajaa, toteaa Satu.

– Paistinpannun tulee sopia käyttötarkoitukseen, olemassa olevalle liedelle sekä käyttäjän käteen. Paistinpannun koko valikoituu ruokailijamäärän ja ruokalajin mukaan.

Valurautapaistinpannu on pihvin paras ystävä.

– Valurauta on materiaalina erittäin pitkäikäistä, kun sitä hoidetaan oikein. Nykyään paistinpannujen uusista pinnoitteista löytyy lähes valuraudan veroisia, mutta hiukan kevyempiä ja helppohoitoisempia materiaalivaihtoehtoja. Lettukesteille on omat paistinpannut. Paistokasarissa paistat ja haudutat samassa astiassa, sanoo Satu.

Liesityyppi kuitenkin hiukan rajoittaa paistinpannun valintaa.

– Induktio-, puu- tai kaasulieden omistajien kannattaakin tarkastaa, että paistinpannu soveltuu kyseiselle liesityypille.

Täytekakkujen koristeluun panostetaan nykyään todella paljon.

– Taiturimaisia koristeita voi tehdä jo pienen harjoittelun jälkeen. Hyvät välineet ja käytössä kätevät muotit auttavat kotileipureita onnistumaan, Satu kannustaa.

Täytekakkukotileipurit suosivat tätä nykyä sokerimassasta tehtyjä kuorrutteita ja koristeita. Sokerimassaa on saatavilla erimakuisina ja -värisinä.

– Lisäksi erilaiset kimalteet ja koristesokerit ovat monen suosikkeja.

Kevät ja kesä ovat juhlien aikaa: kaunis kattaus on juhlan kruunu.

– Kattauksen pohjana on laadukas ja pöydän tyyliin sopiva pöytäliina. Liinan väri voidaan valita teeman ja juhlan mukaan. Valkoinen on aina ajaton ja tyylikäs valinta. Valkoista liinaa voidaan piristää vaikkapa värillisillä servieteillä tai muilla pöytäkoristeilla, kuten kynttilöillä ja kukilla, Satu kertoo.

Sadun mielestä kaunis kattaus voi syntyä eripariastioista, kunhan ne sopivat juhlan teemaan.

– Noutopöydässä panostaisin tarjolle asetteluun. Kaunis esillepano antaa hyvän säväyksen ja ruoka saa uuden ilmeen.

Noutopöydässä on usein kylmät ja lämpimät ruoat tarjolla samaan aikaan.

– Harvoin kuitenkaan astioita on varattu kahteen kierrokseen, kuten esimerkiksi cocktail-tyyppinen buffet-illallinen vaatisi. Seurustellessa vieraat eivät aina huomaa kuljettaa astioita mukaan, siksi olisi hyvä varata astioita myös mahdolliseen buffet-illallisen toiseen kierrokseen.

Istuva illallinen vaatii hiukan enemmän kattaukselta, ja on tyyliltään virallisempi.

– Ruoka on yleensä valmiiksi annosteltu tai se tarjoillaan suoraan pöytään. Tällöin ylimääräisiä astioita ei juurikaan tarvita. On kuitenkin hyvä huomioida, että aterimia ja lautasia on jokaiselle ruokalajille yhtä monta kuin on ruokalajeja: alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka, kaikille omat lautaset ja aterimet.

Suositaanko nykyään katelautasta illalliskattauksessa?

– Katelautanen on aina kaunis, mutta sen suosio on hiukan hiipunut. Suosion lasku saattaa johtua säilytystilojen puutteesta. Kattausta voi korostaa esimerkiksi kertakäyttöisillä poikkiliinoilla, joista voi leikata myös lautasen alustat. Tai aina voi soveltaa, esimerkiksi käyttämällä tarjottimia katelautasen asemasta. Esimerkiksi pyöreä terästarjotin toimii tässä erinomaisesti.

Ennen ja jälkeen tarjoilun ruokaa säilytetään.

– Laadukkaat, kannelliset rasiat ovat erinomainen sijoitus ruoan säilyttämiseen, niillä jääkaappi pysyy siistinä, Satu sanoo.

Hän muistuttaa, että säilytyksessä käytettävä muovipurkit tulee uusia säännöllisin väliajoin.

– Ne saattavat saada väriä erityisesti esimerkiksi tomaattipohjaisista ruoka-aineista. Muovi voi muuttaa muotoaan kuumassa lämpötilassa, joten konepesu saattaa lyhentää muovisen astian käyttöikää. Markkinoille on viimeaikoina saapunut enenevässä määrin myös lasisia, kannellisia säilytysastioita, jotka eivät ota väriä tai makua, ja ne kestävät jopa mikron ja uunin lämpötiloja.

Kepeän kesän jälkeen saapuu täyteläinen syksy. Mitä uutta syksy tuo Kärkkäisen taloustavaraosastolle?

– Padat ja säilöntä, näihin teemoihin liittyvät uutuustuotteet täyttävät syksyllä hyllymme, Satu vastaa.

Pataruokien suosio kasvaa ilmojen kylmetessä. Viimeisiä sieniä poimitaan ja säilötään vielä lokakuussa. Opiskelijat muuttavat syksyllä uusiin koteihinsa – ja perusastioiden kysyntä kasvaa. Jouluun tultaessa punainen ja vihreä väri korostuvat astioissa.

Itsenäisyyspäivän lähestyessä Suomi 100 vuotta -teema tulee olemaan näyttävästi esillä Kärkkäisen taloustavaraosastolla, ja sinivalkoisissa juhlatunnelmissa jatketaan vuoden loppuun saakka.

”– Paistinpannujen uusista pinnoitteista löytyy lähes valuraudan veroisia, mutta hiukan kevyempiä ja helppohoitoisempia materiaalivaihtoehtoja.”
Kärkkäisen tavaratalojen taloustavaraosastojen pinta-alat ja henkilökunnan määrät

Lahti: 1200 neliötä, henkilökuntaa 2

Ylivieska: 830 neliötä, henkilökuntaa 2

Jyväskylä: 355 neliötä, henkilökuntaa 2

Oulu: 283 neliötä, henkilökuntaa 1

Ii: 260 neliötä, henkilökuntaa 1