Kollageenia on käytetty kasvovoiteiden raaka-aineena jo kauan. Tutkimusten mukaan kollageeni ei kuitenkaan juuri läpäise ihoa ulkoa päin. Kollageenia voi kuitenkin käyttää sisäisesti, jolloin se pääsee vaikuttamaan myös ihoon.

Kollageeni on yksi tärkeimmistä kehomme rakennusaineista. Kehomme tuottaa kollageenia, mutta sen tuotanto alkaa vähentyä jo 25 ikävuoden paikkeilla, noin 45-vuotiaana kollageenin tuotanto on lähes loppunut. Kollageenin tuotannon vähentyessä ihomme alkaa menettää elastisuuttaan. Siksi ihomme alkaa veltostua, ja siihen alkaa muodostua ryppyjä ja juonteita. Kollageenia on runsaasti myös muun muassa nivelissä ja lihaksissamme, myös niiden elastisuus alkaa vähentyä iän myötä. Kollageeni sisältää lisäksi suuren määrän erilaisia aminohappoja, joita kehomme tunnetusti janoaa.

Markkinoille on tullut viime vuosina runsaasti erilaisia kollageenivalmisteita. Lisäksi on olemassa monenlaisia ravintolisiä, jotka lisäävät hyvinvointiamme. Kollageenia valmistetaan niin kasveista, kaloista kuin naudasta. Nautakollageeni on kaikkein parhaiten imeytyvä, koska sen koostumus on lähimpänä ihmisen omaa kollageenia. Oikeastaan ne ovat lähes identtiset. Kollageeni valmistetaan naudanluiden ympärillä olevista kudoksista. Näin valmistettua kollageenia voi verrata entisaikoina valmistettuun luuliemeen.

Nyt kollageenin rinnalle on saatu myös gelatiini, joka on pilkottua kollageeniproteiinia. Vaikutukseltaan ne ovat hyvin samankaltaiset, mutta käyttöominaisuuksiltaan erilaiset. Gelatiini on liivatteen kaltaista, kun taas hydrolysoitu kollageeni liukenee veteen. Kumpikin tuote on mauton ja hajuton, joten niiden lisääminen ruokaan ei muuta ruuan makua. Päivittänen kollageeniannos onkin helppo sekoittaa aamukahviin, teehen tai smoothieen. Gelatiinista taas saa loihdittua upeita jälkiruokia, karkkeja ja leivoksia. Vain mielikuvitus on rajana!

Yhdysvaltalainen Great Lake’s collagen valmistaa kollageenia ja gelatiinia ruohoruokittuista lehmistä. Tuotteet valmistetaan erittäin tarkoissa olosuhteissa. Jokainen tuote-erä käy läpi eläinlääkäritarkastukset. Kollageenia ja muita luontaistuotteita on saatavilla Suomesta Kärkkäisen tavarataloista Ylivieskasta, Lahdesta, Oulusta ja Iistä sekä verkkokaupasta www.karkkainen.com.