Shungiitti on yksi vanhimmista planeettamme kivilajeista. Sen geologinen ikä on yli 2 miljardia vuotta. Shungiitti-nimi on peräisin vuodelta 1887, jolloin eteläkarjalaisesta Sungan kylästä ensimmäistä kertaa löydettiin tämän hiilipitoisen mineraalin maailman ainoita suuria esiintymiä.

Eri lähteiden mukaan shungiitille on ominaista kemiallinen kestävyys, korkea tiheys, lujuus ja lämpöarvo, sekä sähkönjohtavuus ja korkeataajuisten sähkömagneettisten säteilyjen suojauskyky.

Shungiitin hyödylliset ominaisuudet johtuvat sen kyvystä imeä itseensä ympäristöstä haitallisia aineita. Pietarin sotilassairaalassa säteilysairaille tarkoitetut tilat on käsitelty shungiitilla juuri sen vuoksi, koska se pystyy imemään itseensä haitallisia ioneita ja vähentämään sähkömagneettisen säteilyn haittoja. Shungiitilla on myös bakteereja tappava sekä hajuja tuhoava vaikutus. Nämä ovat tärkeitä ominaisuuksia kengänpohjallisissa.

Shungiitti-pohjallisissa on kenkää vasten uusionahkakerros. Sitten on shungiittikerros ja jalkaa vasten on nahkakerros. Pohjallinen on 2,5 millin paksuinen, se mahtuu hyvin kaikenlaisiin kenkiin. Moni shungiitti-pohjallisia käyttävä on saanut todeta esimerkisi nivelkipujensa loppuneen.

Shungiittia on käytetty pitkään paitsi terveyden vaalimisssa, myös mitä erilaisimpiin sovelluksiin, esimerkiksi vedensuodattimissa, kosmetiikassa ja hoitavina kivinä.