EU-maissa yhtenäinen energiamerkintä antaa luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa laitteiden energiankulutuksesta sekä ohjaa kuluttajia hankkimaan entistä energiatehokkaampia laitteita.

Energiamerkki kiinnitetään laitteeseen myymälässä. Se kertoo laitteen energiatehokkuudesta asteikolla A-G. Mitä lähemmäksi A:ta laite sijoittuu, sen energiatehokkaampi se on. Joissakin laiteryhmissä käytetään myös luokkia A+, A++ ja A+++. Suomessa energiamerkintöjä valvoo Tukes eli Turvallisuus- ja kemikaliovirasto. Energiatehokkuusluokka kertoo laitteen ominaissähkönkulutuksen hallituissa koeolosuhteissa, mutta lopulliseen kulutukseen vaikuttavat myös laitteen sijoituspaikka, käyttötavat ja hoito.

Kylmäsäilytyslaitteet kuluttavat paljon sähköä, koska ne ovat koko ajan päällä. Niiden kulutus on noin 13 % kotitaloussähkön kulutuksesta. Ruoanvalmistuslaitteista suuritehoisimmat ja käytetyimmät ovat liesi, mikroaaltouuni sekä kahvin- ja vedenkeittimet. Kotitaloussähkön kulutuksesta lieden ja muiden ruoanvalmistuslaitteiden osuus on noin 6 %. Kotitaloussähkön kulutuksesta astianpesun osuus on noin 2 %, pyykinpesun ja kuivauksen osuus on noin 4 %. Kotitalouden kokonaissähkönkulutuksesta viihde- ja tietotekniikkalaitteiden osuus on 12 %. Kannettava tietokone kuluttaa 50–80 % vähemmän sähköä kuin vastaava pöytäkone.

Kotitalouden sähkönkulutukseen voi vaikuttaa käytännöllisin, hyvinkin pienin konstein. Esimerkiksi pakastimeen laitettavat tuotteet on hyvä jäähdyttää ennen pakastamista. Pakastin on myös syytä sulattaa säännöllisesti. Hyvä järjestys jääkaapissa ja pakastimessa lyhentää oven tai kannen aukioloaikaa.

Uunin esilämmitysaika sekä jälkilämpö kannattaa hyödyntää. Monet ruoat ja leivonnaiset voit panna jo kylmään uuniin, jolloin sähköä säästyy 10–20 %. Uunin jälkilämmön hyödyntäminen säästää sähköä noin 10 %. Vielä puolen tunnin jälkeen virran katkaisusta uunin lämpötila on yli 100 °C.

Astian- ja pyykinpesukoneessa energiaa säästyy, kun pesee aina täysiä koneellisia. Astianpesukoneessa pesuveden lämpötilan laskeminen +65 asteesta 55 asteeseen vähentää isojen koneiden sähkönkulutusta 25–55 % ja pienten koneiden kulutusta 40–50 %. Kotitietokoneet, televisio, radio ja muut viihdelaitteet kannattaa sulkea, jos kukaan ei katsele, kuuntele tai käytä niitä. Myös valmiustilan jatkuva päällä pitäminen kuluttaa energiaa. Valmiustilavirran osuus kokonaiskulutuksesta on noin 5–10 %.

Lähde: TTS - TYÖTEHOSEURA