Valokuvaus on mitä mainioin harrastus. 360-kuvaaminen on hauska ja helppo tapa rakentaa omia virtuaalitodellisuuskokemuksia, jossa katsoja tuntee seisovansa kuvaajan paikalla. 360-kuvaaminen soveltuu mainioisti vaikkapa lähiympäristön dokumentointiin, luontopolkujen tai virtuaalisten opaskierrosten tekoon; käyttökohteita on vaikka kuinka paljon, vain mielikuvitus on rajana!

Valokuvaaminen on kehittävä ja hyödyllinen harrastus, ja kamerat ovat nykyisin todella monipuolisia. Ne mahdollistavat erilaisia kuvauskokemuksia niin maisema- kuin henkilökuvauksissakin. Valokuvaajan unelma onkin löytää aina uusia tapoja ilmentää maailmaa. 360-kuvaamisen hauskuus on siinä, että kuvaa saadaan joka suunnasta. Katsoja – joko kuvaaja tai kuka tahansa – voi päättää katselusuunnan nykyään jopa reaaliajassa esimerkiksi verkossa.

360-kuvaamisessa tarvitaan seuraavat välineet: 360-kamera, esimerkiksi Ricoh Theta, puhelin tai iPad sekä ThingLinkin 360-kuvaeditori.

360-kamera muodostuu yleensä useasta eri puolille kuvaavasta videokamerasta. Näiden kameroiden kuva yhdistetään yhtenäiseksi videoksi joko suoraan kamerassa tai kuvausten jälkeen erillisessä jälkikäsittelyohjelmistossa. Vielä todentuntuisempi vaikutelma syntyy, kun 360-videota katsotaan tarkoitukseen suunnitelluilla virtuaalilaseilla.

Hyvä suunnittelu 360-kuvaamisen lähtökohtana

Kolme merkittävintä asiaa 360-asteen kameran valinnassa ovat:

* Kuvataajuus eli framerate, 25/30 fps riittää älypuhelinkatseluun, virtuaalilaseille optimaalinen olisi 60 fps.

* Resoluutiotarkkuus, virtuaalilaseille kuvatessa 4 K (3840*1920) tarkkuus on vähimmäisvaatimus, YouTubeen ja Facebookiin saattaa riittää vähempikin.

* Kolmiulotteinen 360-video toimii vain virtuaalilaseilla, älypuhelimille riittää 2D.

 

Aloita suunnittelemalla 360-kuvan aihe vastaamalla esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

* Mitä kuva esittää?

* Miten kamera tulisi asetella parhaan kuvakulman kannalta?

* Millaista materiaalia kuvaan lisätään?

* Mita materiaalia (kuvia, ääntä, videoita) voi tuottaa itse, mitä etsitään verkosta?