Älypuhelimessa kulkee valtava määrä luottamuksellista, arkaluontoista ja henkilökohtaista tietoa. Älypuhelimen joutuessa vääriin käsiin vahingot voivat olla korvaamattomia.

Tunnettu kansainvälinen tutkimusyhtiö, Gartner valitsi Samsung KNOX Androidin alkuvuodesta 2016 turvallisimmaksi mobiilikäyttöjärjestelmäksi joukosta, jossa vertailtiin Samsung KNOXin lisäksi Windows-, iOS-, Blackberry- ja Android -käyttöjärjestelmien eri versioita. Samsung KNOXia on kehitetty vuodesta 2012. Se on käytössä kaikissa tällä hetkellä myynnissä olevissa Samsung-mobiililaitteissa.

Samsung KNOX Android valvoo puhelimen tietoturvaa kahdella tavalla: sekä perinteisen tietoturvaohjelman tapaan ohjelmallisesti, että myös puhelimen piirilevylle asennetun erillisen piirin avulla. Samsung älypuhelin on suojattu aina sen ensikäynnistyksestä lähtien. Näin estetään se, että puhelimelle mahdollisesti asennettu haittaohjelma tai muokattu käyttöjärjestelmä pääsisi missään vaiheessa käynnistymään ja aiheuttamaan käyttäjälle haittaa.

Käynnistysvaiheen lisäksi KNOX toimii myös reaaliaikaisena suojauksena, jossa epäilyttävät ohjelmat siirretään omaan hiekkalaatikkoonsa. Näin ne eivät pääse vaikuttamaan muiden puhelimelle asennettujen ohjelmien toimintaan. Haittaohjelmaksi todettu sovellus ei siten pääse käsiksi esimerkiksi puhelinmuistioon, yhteystietoihin tai valokuviin.

KNOXin avulla puhelimeen voidaan ottaa käyttöön myös erillisiä työtiloja. Työtilojen avulla voidaan helposti eriyttää työkäytössä käytettävät sovellukset omaksi erityisesti suojatuksi osiokseen, johon pääsee kirjautumaan esimerkiksi sormenjälkilukijan avulla.

Yksinkertaisin näistä työtiloista on MyKNOX. Ottamalla MyKNOXin käyttöön luodaan puhelimeen ikään kuin toinen rinnakkainen käyttöjärjestelmä – käyttöjärjestelmä käyttöjärjestelmän sisällä. Tänne MyKNOX-tilaan voidaan helposti siirtää esimerkiksi työsähköposti ja muut työhön liittyvät dokumentit.

Samsung on sitoutunut kuukausittaisiin tietoturvapäivityksiin, joilla laitteiden suojaus pidetään ajan tasalla. Samalla paikataan mahdolliset käyttöjärjestelmästä löytyneet aukot. Tämä kuukausittainen päivitys koskee kaikkia Samsungin malleja Galaxy A5 -sarjasta ylöspäin.