Erilaisia turvalaitteita asennetaan nykyään yhä enemmän kotien, kakkosasuntojen ja kesämökkien valvontalaitteiksi. Älypuhelinten avulla laitteiden tarjoaman informaation seuranta on näppärää.

– Nykyään kodin turvallisuutta lisäävät valvontalaitteet ovat paitsi helppoja käyttää, myös helppoja asentaa. Kodin valvontalaitteiden hinnat ovat tulleet mukavasti alaspäin, esimerkiksi sisäkameran saa alle sadan euron hintaan, ulkovalvontakameroiden hinnat liikkuvat reilussa sadassa eurossa, Henri Metsälä NEDIS Oy:stä kertoo. NEDIS on kulutuselektroniikan merkkitukkuliike.

Metsälän mukaan tätä nykyä eniten suosiotaan kasvattavat sisälle ja/tai ulos asennettavat, langattomaan WLAN-verkkoon kytkettävät valvontakamerat, joiden tallentamaa tietoa voi seurata reaaliaikaisesti matkapuhelimesta. Mökillä kyseisten kameroiden käyttö edellyttää sähköjä.

– Sisäkamerat ovat kääntyviä, lisäksi niissä on sisäänrakennettu mikrofoni ja kaiutin, joiden avulla kotona sisällä olevien – esimerkiksi perheen pikkuväen tai senioreiden – kanssa pystyy samalla keskustelemaan, kun seuraa kodin tapahtua kännykästään. Kameroita voi tarpeen mukaan olla valvontajärjestelmässä maksimissaan kahdeksan kappaletta.

Reaaliaikaisesti tietoa antavien valvontakameroiden lisäksi markkinoilla on kodin ja kesämökin turvaksi tallentavia valvontakameroita sekä hälytinjärjestelmiä. Sähköä tarvitsevien turvalaitteiden lisäksi on paristoilla toimivia hälyttimiä.

Nousevana turvalaitetrendinä Metsälä pitää ”hälykotijärjestelmää” eli etänä älypuhelimen tai tabletin välityksellä hallittavaa kodin turva- ja hälytinjärjestelmää, jossa on samassa järjestelmässä mm. valvontakamerat, palovaroittimet, vesivuotohälyttimet, etäohjattavat pistorasiat sekä ovi-, iikkuna- ja liiketunnistinhälyttimet.

Hälykotijärjestelmään ja muihin kodinturvalaitteisiin voi tutustua Kärkkäisen Ylivieskan ja Lahden tavarataloissa perjantaina 18.11.2016 klo 12–20. Maahantuojan edustajat ovat tuolloin esittelemässä König-turvalaitteita.